Materialen

De materialen die bij het maken van producten gebruikt worden zijn voornamelijk natuurlijk en vaak exclusief, waarbij veel gebruik word gemaakt van speciale hout- en hoornsoorten. Om interessante materialen te vinden wordt er contact gezocht met messenmakers uit heel Scandinavië. Daarnaast reis ik jaarlijks minimaal vier weken door Scandinavië op zoek naar onder andere; lemmeten, hoorn van rendieren en speciale houtsoorten, inclusief knoesten en wortels van bomen. Het voordeel van Scandinavisch hout is de dichtheid en structuur van het hout, wat ontstaat doordat bomen er langzaam groeien door de strenge winters.

Het meest exclusieve houtsoort in Masurbjörk, een berkensoort met bijzondere patronen. Deze berken groeien oorspronkelijk in het zuiden van Zweden, Finland en Rusland, maar zijn zo gewild dat ze inmiddels zelfs worden gekloond.

 

Een ander speciaal houtsoort waar ik graag mee werk, is een zwarte eik soort dat onder water gevonden wordt. De karakteristieke zwarte kleur ontstaat doordat hout (eiken) langdurig onder de grond of in water blijft. Een bron van zwart eiken zijn scheepswrakken op oceaan- en zeebodems.

Skandi Knivar voert stabilisatie uit van hout dat gebruikt wordt in de messen zelf uit. Na jarenlang verschillende impregneer middelen te hebben getest, is er inmiddels een proces gevonden die de oorspronkelijke kleur van het hout behoudt (stabilisatie leidt vaak tot vergeling van producten).

Verder is er contact met Scandinavische jagers over plekken waar slachtafval gedumpt wordt. Op deze plekken, vaak diep in bossen, is de kans om botten van voornamelijk Elanden te vinden. In Nederland wordt vooral op zandafgravingen gezocht, waarbij in een zeldzaam geval Mammoet ivoor of Mammoet kies aangetroffen wordt.

Ten slotte vind ik het belangrijk kenbaar te maken dat lemetten op verschillende manieren vervaardigd worden. In tegenstelling tot handgesmede lemetten (volledig door een smid gesmeed), worden fabriekslemetten volledig in een fabriek vervaardigd. Daarnaast wordt bij handgeslepen lemetten het staal gefabriceerd en vervolgens met de hand in vorm geslepen. Dit geldt voor zowel gewoon als damast staal. Skandiknivar geeft altijd weer of het mes een fabrieks-,  handgeslepen of met de hand gesmeden lemmet heeft.