Proces

Het maken van een mes begint op de tekentafel en het kiezen van materialen. Om het poreuze (middelste) deel hoorn bij het schuren niet te bereiken bestaat het ontwerpproces voornamelijk uit passen en meten, wat het ontwerpproces zeer tijdrovend maakt. Het ontwerpproces neemt in sommige gevallen meer tijd in beslag dan het uiteindelijke maken van het mes zelf.

Na het ontwerpproces begint de daadwerkelijke vervaardiging van het mes. De globale vorm word er met de hand in gevijld en met een schuurmachine bijgewerkt. Uiteindelijk wordt het heft met een polijstmachine super glad gemaakt. Vervolgens gaan er afhankelijk van het gebruikte materiaal 5 tot 6 lagen uithardende olie op, gevolgd door een aantal lagen wax.

Sommige materialen worden gestabiliseerd. Dit houdt in dat het lucht uit het materiaal gehaald wordt, waarna het gevuld wordt met een stabilisatiemiddel. Veel stabilisatiemiddelen laten het materiaal verkleuren (geel), maar na veel testen heb ik een middel gevonden waarbij het materiaal de natuurlijke kleur behoudt. Het vulmiddel wordt uiteindelijk hard door warmte in een oven.